Imena

Imena weeft manden in de hoofdstad van Ethiopië.

Manden weven is sinds lang een traditie in het land en in het bijzonder in de streek van Tigrai.

Imena haar manden zijn niet alleen prachtig van kleur, ze zijn ook heel sterk omdat ze zo strak zijn geweven. Ze verkoopt ze aan haar buren, vrienden, landbouwers, marktkramers… het is een fel begeerd gebruiksvoorwerp bij de gehele bevolking. Ook toeristen beginnen de weg te vinden naar dit weefatelier en dit komt Imena en haar familie zeker ten goede.

Mandenvlechten wordt meestal gedaan door vrouwen in Ethiopië. Het wordt als te vrouwelijk beschouwd om het door een man te laten doen. Het hele ontwerp wordt gedaan door de vrouw terwijl ze weeft. Er zijn geen patronen te traceren, instructies te volgen of een computer die aangeeft wat de volgende stap is. Imena doet het, net als alle andere vrouwen, allemaal uit het hoofd. De vaardigheid van mandenvlechten wordt van generatie op generatie overgedragen van moeder op dochter.

Er worden enkel organische materialen gemaakt zoals gras, riet en bamboebladeren. Veel vrouwen voorzien in hun levensonderhoud door de verkoop van hun manden in grote steden.

Imena werkt in Addis Abeba voor Salem’s, een organisatie die vastbesloten is om terug te geven aan de gemeenschap. Eén van hun belangrijkste uitgangspunten van Salem’s is om te investeren in het talent van Addis Abeba's ambachtslieden. Dat verbetert niet alleen hun gevoel van eigenwaarde en eigenwaarde, maar verrijkt en bewaart ook de Ethiopische cultuur. Salem's bandt elke vorm van kinderarbeid, zorgt voor goede sociale werkomstandigheden en garandeert een eerlijke vergoeding voor alle medewerkers en co-partners.


0 keer bekeken

© 2020 Delphine Vandenbossche. All rights reserved.